tiistai 25. kesäkuuta 2013

Jukka kysyy ja Kaj vastaa.

Korkeakoulujen merkitystä alueiden kehittämistyössä ja kehittymisessä ei taida kukaan enää kyseenalaistaa. Julkisen sektorin, korkeakoulujen TKI:n ja yritysten kolminaisuuteen on vannottu jo  pitemmän aikaa ja onpa ne asiakkaatkin jo otettu mukaan palvelujen ja tuotteiden kehittämistyöhön.

Alueellisille kehittämisorganisaatioille yhteistyö korkeakoulujen kanssa on tärkeää, ja niin taitaa asia olla myös toisinkin päin. Näin on tilanne myös Kemi-Tornio alueella. Kehittämiskeskuksen ja AMK:n välillä on ollut paljon erilaisia yhteistyökuvioita hankkeista ohjelmatyöhön. Paras esimerkki lienee 6. puiteohjelmahankkeen puitteissa tehty työ, jonka perusteella testasimme aluekeskusohjelmassa yritysten T&K –aktivaattoritoimintaa ja sen perusteella alueellamme toimii tänä päivänä pysyvä Alueyrityspalvelu.

Joskus korkeakouluja kuitenkin kritisoidaan siitä, että hankkeet eivät aina ole tarve- ja aluelähtöisiä.

Strategia- ja innovaatioasioiden koordinaattori Kaj Kostiander, millaisia toimia innovaatio- ja kehittämistyön entistä paremmaksi kohdentamiseksi Merilapin tarpeisiin tällä hetkellä tehdään Kemi-Tornion AMK:ssa?

'Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakoulut rakentavat yhdessä uutta Lapin AMK:a. Vuoden 2014 alusta lähtien Lapin AMK kykenee tarjoamaan Meri-Lapille entistä laajemman osaajaverkoston ja laajemman valikoiman osaamisalueita. Samaan aikaan Lapin korkeakoulukonserni päivittää innovaatioohjelmaansa. Korkeakoulukonsernin yhteistyön kautta myös Lapin yliopiston kehittämisresurssit ovat vahvemmin Meri-Lapin ulottuvilla. Innovaatio-ohjelman päivityksessä kiinnitetään erityistä huomiota korkeakoulujen toimintatapojen kehittämiseen. Tavoitteena on ketterämpi, joustavampi ja systemaattisemmin alueiden tarpeita kartoittava ja palveleva toiminta.'

Meri- Lapissa puhaltavat siis muutoksen tuulet.



Jukka Kujala
Kemi-Tornion alueen kehittämiskeskus

Kaj Konstiander
Kemi-Tornion amk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti